Sauma

Tässä muutama rivi ”legendaarisesta” Sauma-kisavartiosta, sen synnystä ja seikkailusta pitkin suomenniemeä eri kisoissa, niin Piirin tasolla kuin SM-kisoissakin.

Kaikki, jotka tuntevat nimikoodin THa, ymmärtävät mistä on kyse ja lukevat tekstiä tästä eteenpäin pieni virne huulilla, sillä kyseinen jannu, jos kuka, kun on tietyissä asioissa äärimmäisen tarkka, joskus jopa liiallisuuksiin saakka, ainakin jos on kyse PT-kisojen yörastista ja vettä sataa kaatamalla keskellä yötä.. =)

Ajan saatossa matkan varrelle on osunut niin menestystä kuin pettymyksiä, mutta yksi on pysynyt ja se on maine. Aiemmin riitti kun pyrki parhaaseensa, mutta nykyään varsinkin yörastien kätevyystehtävissä Sauman kädenjäljestä on tullut vertailukohta muille osallistujille ja haaste itse vartiolle.. =)

Ahman ja Sauman jäsenet vuosien varrella:

THa – Tero Hannuksela VJ (1990-aktiivi, alkuperäiskokoonpano)

JMa – Jari Marjamäki (1990-aktiivi, alkuperäiskokoonpano)

TRa – Tomi Rantamarkkula (1990-1999, alkuperäiskokoonpano)

AHi – Antti Hietala (2005-aktiivi, uusi vakiojäsen)

EAh – Eero Ahonen (2006-aktiivi, tukijäsen, Toimenpojat VJ)

KHi – Kari Hietala (2006-aktiivi, tukijäsen, Toimenpojat jäsen)

TAn – Tomi Andersson (1990-1991)

SKa – Samuli Karhu (1990-1994)

AAi – Antti Aikkola (tukijäsen)

MNi – Markus Nissinen (tukijäsen)

MSe – Mikko Sevola (tukijäsen)

TLo – Topi L. (tukijäsen -90 ja 09-)

MNu – Mikko Nurmi (2012-aktiivi, tukijäsen, Kisannut ainakin Jäärän riveissä)

SHi – Samuel Hippi (2012-aktiivi, tukijäsen, Team Fendarin jäsen)

AMa – Antti Martikainen (2012-projektikaveri, tukijäsen)

AMa2 – Atte Martikainen (2014-aktiivi, tukijäsen, Kisannut ainakin Jäärän riveissä)

———————————————————————————————————————————–

1. Santerin Saapastelu 8-9.9.1990, Ähtäri, Ahma (luonnollinen VMV-vartio + Topi Kettu-vartiosta)

Sarja: Punainen, VJ THa, TRa, SKa, TLo

Sijoitus: 3, PRi kirjoittama juttu MV-Sanomat 3/90

Kisat muistetaan varmaan ikuisesti THan väsäämästä paistinlastasta, jota se väänsi kuin IISAKIN KIRKKOA.. On tarinan mukaan edelleen (vuonna 2015) aktiivi käytössä, joten mahtoi olla hyvä..? Paistinlastan väsäämisen nouseminen jotakuinkin LEGENDAKSI johtuu lähinnä THan PERFEKTIONISMIA lähentelevästä asennoitumisesta tehtävään, joka tarkoitti sitä, että koivuhalosta väännettiin lähes 5 tuntisen fiilaa ja höylää ja vuole operaation tuloksena ”melkein” valokuvan tarkka kopio mallista, joka yörastilla oli.. =)

2. Härmän Hairahdos 16-17.2.1991, Alahärmä, Ahma (luonnollinen VMV-vartio), EPP:n talvikisat

Sarja: Punainen, VJ THa, TAn, JMa, TRa

Sijoitus: 4.sija

Jäätiin 9 pistettä voitosta. Kisat jäi hyvin mieleen, sillä vartiota jopa haastateltiin paikalliseen Härmät-Sanomat lehteen.. THa narisi lohenpyrstöliitoksesta, sillä se oli kenttäoloissa vaikeampi toteuttaa kuin sisätiloissa, mutta loppupisteissä kyseisestä tehtävästä vartio keräsi 0,2 pistettä vaille TÄYDET pisteet.. =) Kisat taisi olla samalla viimeiset kisat, missä tuli hiihdeltyä, sillä sukset mitkä oli käytössä, meni kisojen aikana täysin päreiksi..

3. Tyrni 91, 14.4.1991, Vaasa, Ahma (luonnollinen VMV-vartio), Vaasan partiolaisten kevätkisat

Sarja: Vaasan partiolaisten päivän mittainen kisa, VJ THa, TAn, JMa, TRa

Sijoitus: 1.sija, a´ka VOITTO. RHa kirjoittama juttu MV-Sanomissa 2/91

Vaasalaisten Partiolippukuntien omat kisat.. Liikkuminen tapahtui fillareiden avulla ja mieleen jäi ainakin selkeästi VMV vartioita ”tavallaan” suosinut Puolijoukkuetelttojen pystytysrasti Alskatintien Uimarannalla, joka siis sijaitsi silloisella kartalla H-H vartion entisen laavun Hotelli 101 vastapäätä..

Puolijoukkuetelttojen pystykseen oli saatu koulutusta edelliskesän Tervas-90 Suurleirillä Kannonkoskella, missä lippukunnan pojat kilpailivat teltan pystytyksessä itseään Suomen Armeijan joukkuetta vastaan, kun muista Lippukunnista ei ollut ottamaan haastetta vastaan.. =)

4. Syyspulaus syyskuu 1991, Mustasaari, Ahma (luonnollinen VMV-vartio), EPP:n syyskisat

Sarja: Punainen, VJ THa, TAn, JMa, TRa

Sijoitus: 6, Hävittiin Kettu-vartiolle 2,15 pistettä. THa kirjoittama juttu MV-Sanomissa 3/91

SURKEIMMAT kisat ikinä.. Jäivät mieleen lähinnä ERITTÄIN heikoista järjestelyistä ja pakollisesta vartioiden kastelusta ylitysrastilla, joka oli juuri ennen maalia (joen ylitys kävellen..)

Vaan mitä voi odottaa, kun Matti H. Puska on kisojen järjestelijänä..?

Yksi suurimpia henkilökohtaisia tapahtuma pettymyksiä koko partiouralla.. THa

*  *  *  *  *

Tässä välissä VMV lippukunnan organisaatio järjestelyn myötä vanha vartio hajosi, sillä AHMA vartion kokenut porukka jaettiin kahtia, että saatiin uusia vartioita. Osa jatkoi AHMA vartiossa ja siirtyneet miehet muodostivat SAUKKO vartion ytimen. Koska kisoissa käyntiä kuitenkin haluttiin jatkaa vanhalla ”remmillä” jolla homma oli toiminut enemmän kuin hyvin tuli kisavartion uudeksi nimeksi osa SAUkkoa ja osa ahMAa eli SAUMA.

*  *  *  *  *

5. Sonnin Sorkan Sohaisu 19-20.9.1992, Isokyrö, Sauma (kisavartio), EPP:n syyskisat

Sarja: Punainen, VJ THa, JMa, TRa, SKa

Sijoitus: 1.sija a´ka VOITTO, THa kirjoittama juttu MV-Sanomissa 3/92.

14,5 pisteen kaula 2.sijaan.. Loppupisteillä olisimme sijoittuneet Harmaassa sarjassakin toiselle sijalle.. Näissä kisoissa juostiin mm. Rintahaarniska vartion ohi kiritaipaleella, minkä aikana piti sitoa vartio jaloista yhteen.. Missään ei mainittu, että saako jalat olla irti toisistaan.. Niinpä meillä oli vartionjäsenet kiinni toisissaan yli 5 metrin solmunaruilla.. Antero Matssonin johtamaa Rintahaarniskaa EI juurikaan naurattanut, kun me juosten ohitimme heidän kompastelevan ja tahtia haeskelevan vartion, joka tosin oli Harmaan sarjan edustaja.. Meitä nauratti aika lailla.. =) Yhdet parhaista kisoista, jotka muistetaan myös lypsyjakkarasta, väiskin ompelemisesta ja siitä, että saavuimme yörastille melkein 3 tuntia ennen muita.. =)

6. Lumikurki 6-7.2.1993, Lehtimäki, Sauma (kisavartio), EPP:n talvikisat

Sarja: Punainen, VJ THa, JMa, TRa, SKa

Sijoitus: 1.sija a´ka VOITTO, THa kirjoittama juttu MV-Sanomissa 1/93. Osa 1 Osa 2

tehtiin mallia parempi lähtötehtävä, eli lumilapio, kun sattui olemaan akkuporakone mukana. Asiasta käytiin neuvottelujakin, mutta kisaorganisaatio ei ollut erikseen kieltänyt välinettä, joten saatiin hieman nokkeluus etua taas kerran muihin nähden.. =) Sittemmin ollaan palattu aitoon käsityötaitoon, eli mukana on nykyisin AINA vintilä..

Vaikka kyseessä oli talvikisat, joilla liikkuminen oli tarkoitus suorittaa hiihtäen, piti jo 2 vuotta aiemmin Härmän Hairahdoksen jälkeen tehty päätös ja Sauma käveli kisan läpi ja tietyiltä osin antoi tasoitusta muille vartioille.. Tosin mm. erään suon ylityksen aikana Sauma saavutti ja otti kiinni useita vartioita, sillä suolla oli toistakymmentä ojaa jotka menivät juuri poikittain seuraavaa rastia kohti olevan linjan kanssa.. Lisäksi kyseiset ojat olivat niin leveitä, että niiden yli EI voinut suoraan hiihtää..

7. Jussin Jotos 10-11.6.1994, Kalajoki, TH-Team (Kisavartio), K-PPP:n kansalliset yökisat

Sarja: Jussin Jotos (vaativampi), yön yli, VJ MRa, THa, MNi

Sijoitus: 2.sija, MRa kirjoittama juttu MV-Sanomissa 3/94

Mukavat, erilaiset ja rennot iltaa vasten alkaneet yö-kisat.

8. Lamburin Lenkki 17-18.9.1994, Kaskinen, Tuulihaukka (kisavartio), EPP:n syyskisat

Sarja: Harmaa, VJ THa, SKa, MNi

Sijoitus: 2.sija, MNi kirjoittama juttu MV-Sanomissa 3/94 Osa 1 Osa 2

Erikoisvahvistus Markus vanhasta Kettu vartiosta, joten nimikin vaihtui hieman.. Joskin taustalla oli myös ajatus TH-Team Vaeltajaporukan aktivoitumisesta kisatoimiin, mutta se taisi lopulta jäädä ainutkertaiseksi, joten uudella nimellä ei sen jälkeen ole kisailtu..

Lehtijutussa A.Matsson kumppaneineen (Rintahaarniska-vartio) uhosi voittavansa kisat, mutta toisin kävi.. =) Toiset vain on parempi kuin toiset ja VMV jäsenet kuului tällä kertaa niihin toisiin..

9. Haikitpatikka 14-15.9.1996, Kortesjärvi, Sauma (kisavartio), EPP:n syyskisat

Sarja: Harmaa, VJ THa,

Sijoitus: 4.sija, samat pisteet kuin 3.sijalla, mutta koska lähtötehtävästä tuli heikommat pisteet tuloslista luetaan siten, että sijoitutaan jälkimmäiselle 3.s sijalle.. THa kirjoittama juttu MV-Sanomissa 3/96. Osa 1 Osa 2

Kisoissa rakennettiin varsijousi..

10. Rajalla 12-13.10.1996, SM-kisat, Karkkila, Sauma (kisavartio), syys-SM kisat

Sarja: Harmaa, VJ THa, AAi, MSe

Sijoitus: 42.sija, THa kirjoittama juttu MV-Sanomissa 1/97. Osa 1 Osa 2 Osa 3

Viimeisen päälle KISAT.. osa suunnistuksesta oli ”maastoputki” kartalla tapahtuvaa, jossa ei siis ole kuin siivu maastosta ja sen mukaan piti kyetä etenemään.. Rääkissä, eli kiritaipaleessa puolessa välissä yllättäen oli lisäkäsky, jonka mukaan yksi vartion jäsenistä piti kantaa loppumatka maaliin..

Rankkojen kisojen kliimaksi oli kuitenkin viimeinen rasti, joka oli ylitys.. Se tapahtui kireälle viritettyä köyttäpitkin joen yli.. Spandex-pellet olivat asian kanssa aivan helisemässä, sillä ajasta sai osan anteeksi, jos mukanaan vei 1,5 l mehukannuja, jotka oli täytetty hiekalla.. Sauma nautti tilanteesta koko rahalla ja latasi rinkat (Savotta 906) täyteen soraa valmistautuessaan ylitykseen.. Itse ylityshän oli pala kakkua, sillä lantionvyön köyden ympäri laitettuaan, jokainen vuorollaan kiristi vyön ja hilasi itsensä joen alle aikayksikön.. Siinä meni monella Spandex-porukalla sormi suuhun, kun Sauma jyräsi ohi..

11. UsToRa 5-6.9.1998, Usko, Toivo ja Rakkaus, Pietarsaari, Sauma (kisavartio), EPP:n syyskisat

Sarja: Harmaa, VJ THa, JMa,

Sijoitus: 1.sija a´ka VOITTO

UsToRa kisat pidettiin samoissa maisemissa, missä 1993 pidettiin Piirileiri nimeltään Piirileiri.. =) Kisoista jäi mieleen ainakin yörastin ruokatehtävä, missä vartion piti ratkoa pannukakun paistoresepti ja paistaa hyvä pannukakku.. Dilemma oli se, että tarveaineita sai hakea vain kerran.. No Sauman pannukakku oli mitä oli, mutta muutoin kisat meni oikein mukavasti..

Eräs nokkelimmista tehtävistä oli raa´an spaghetin kuljettaminen lähdöstä maaliin vahingoittumattomana ja pisteet tehtävästä jaettiin sen mukaan, kuinka pitkä palautettava spaghetti oli, sikäli kun se ei ole ehjä.. =) Ja olihan VMV:n vahvakin laji taas mukana, eli kiritys.. Erikoista oli se, että jokaisesta vartion kirityksen ajaksi mukaan ottamasta 1,7 kg painoisesta painosta sai anteeksi 20 sek.. Sauma otti kantoon maksimi määrän eli 25 kpl, joka vastasi siis 5 minuutin etenemistä.. Lopputuloksissa vartion aika olikin sitten negatiivinen, sillä kantamukset ei juuri tahtia hidastaneet.. =)

12. Korven Kutsu 13-14.2.1999, Lapua, Sauma (kisavartio), EPP:n talvikisat

Sarja: Harmaa, VJ THa, JMa, TRa

Sijoitus: 1.sija a´ka VOITTO

Äärimmäiset hauskat ja hyvät kisat, jotka voitto kruunasi.. Mieleen painuvimmat tehtävät oli tulikone ja yllätysrasti, mihinä tartti sitte tiätää paikallisen murtehen sattuvimmat sanaalut.. =)

13. Keevelin Kriuhnaasu 12-13.9.1999, Kauhajoki, Sauma (kisavartio), EPP:n syyskisat

Sarja:Harmaa, VJ THa

Sijoitus: 2.sija, voitto jäi 5,7 pisteen päähän. Mri kirjaama raportti MV-sanomissa 3/99

”Viimeiset” kisat ennen ”taukoa”, joka juontui siitä, että THa lähti yllättäen Kemijärvelle töihin ja luonnollisesti myös asumaan..

Kisoissa rakennettiin mm. pokasaha, joka ilmeisesti edelleen on tallelle, mutta logistisista ongelmista johtuen on mahdotonta sanoa, että mikä on sahan nykyinen sijainti.. Myös Trap-ammunta ja korikiipeily jäivät mieleen..

Tiukat kisat, joiden kiritaipaleella jäätiin melkein ralliauton alle.. =)

14. Leon Lenkki 15-16.5.2004, Kangasala, Toimenpojat (kisavartio), kansallisen tason pt-kilpailu

Sarja: Harmaa, VJ EAh, KHi, THa

Sijoitus: 13.sija, jäätiin 28,8 pistettä voitosta..

Soutaminen, tuo ihmeellinen vedessä etenemismuoto toi ihmeesti uusia haasteita kisaan.. Kisojen www-sivuilta, täältä, voit löytää lisää vastauksia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.. Pitkästä aikaa THa mukana toiminnassa, siitä yksinkertaisesta syystä, että EAh ja KHi pyysivät mukaan kisoihin..

Tehtävistä mieleen jäi erityisesti Tetris, jossa vartio ensin rakensi tetris pelistä tuttuja palikoita, jotka tosin oli kolmiulotteisia.. Kun palikat oli saatu aikaiseksi, oli niistä vielä muodostettava kuutio.. Eli ei se, että palikat oli helppo työstää, mutta kun niistä piti vielä saada aikaan kuutiokin..

Kemijärveltä kisoihin ajelu omalla autolla on luonnollisesti varsin rankkaa, mutta kisat meni kuitenkin oikein mukavasti ja Kisaveikkojen VPe sai samalla THa autossa kyydin takaisin kotiin..

Kisojen suuri oivallus oli käyttää A5 kokoisia tehtäväkäskyjä, ei kulunut liikaa paperia..

15. Paluu Juurille, 11.-12.9.2004, Vaasa, EPP:n syyskilpailut – järjestelemässä.

Mukana järjestämässä kyseisiä kisoja THa, EAh, KHi. Samoin kuin kaikki VMV vartiot, sillä VMV oli vastuullinen järjestäjä. Tutuiksi tulivat mm. Lähtö, Ea ja Ylitys.

VPe kirjoittama juttu VMV sanomissa 3/04

16. Solmukohta 10-11.9.2005, Alahärmä, Sauma (kisavartio), EPP:n syyskisat

Sarja: Harmaa, VJ THa, JMa, AHi

Sijoitus: 4.sija, jäätiin voitosta 11,6 pistettä.. Lue MSi kirjoittama juttu MV-sanomissa 3/05

Harmillisen mitalisijoittumisen ohimeno meni täysin JMan kellon puuttumiseen.. Muuten aivan timantti kisat.. Yörastilla oltiin taas hyvissä ajoin useampi tunti ennen muita.. Päästiin siis koisimaan jo siinä vaiheessa, kun suurin osa oli vielä tulollansa rastille.. Aamulla oltiin tosin yksinäisiä piruja, sillä käännetty järjestys soi meille hyvät yöunet.. JMa teki elämää maistuvampaa jauhelihakastiketta ja muusia yörastilla, josta kerrankin lähti myös nälkä..

17. Kierros Kaikille 23-24.9.2006, Ähtäri, Sauma (kisavartio), EPP:n syyskisat

Sarja: Harmaa, VJ THa, EAh, KHi

Sijoitus: 1.sija a´ka VOITTO

Kisaveikot laiskotteli, mutta miksi, se jäi mysteeriksi.. Otettiin voitto pois, kun se ei muille kelvannut.. Lue KHi tunteella kirjoittama juttu kisoista MV-sanomista 3/06. Osa 1 Osa 2

Näissäkin kisoissa rakennettiin varsijousi, ilmeisesti 10 vuotta on riittävän pitkä väli tehtävien kierrätyksessä.. =)

18. Karhun Kierros VIII 21-22.10.2006, Säkylä, Sauma (kisavartio) Syys-SM kisat

Sarja: Harmaa, VJ THa, KHi, EAh

Sijoitus: 21, jäätiin voitosta 24,4 pistettä

Yritys oli tiukkaa, mutta historialliset paperitehtävät sekä kasviot ja mausteet meni totaalisesti 50/60 osastolle.. Näpräilytehtävistä onnistui ”nuoliviini”, josta napattiin TÄYDET.. Lopullisesti visio korkealle sijoittumisesta mureni yörastin mukana, sillä aika ei riittänyt ja varsijousi jäi osin rakentamatta.. Yllättävästä pulikointi rastista LAUTTA tuli 0,4 pistettä vaille täysosuma.. EAh lyhyt juttu kisoista MV-sanomissa 3/06 löytyy täältä. (kuvia ei ole, koska kisan järjestäjät eivät ole niitä saaneet nettiin laitettua?

19. Lajinsa viimeinen, 15-16.09.2007, Kurikka, Sauma (kisavartio), EPP:n syyskisat (viimeiset)

Sarja: Harmaa, VJ THa, JMa, AHi (sama kuin 2005)

Sijoitus: 5, voitto jäi 13,2 pisteen päähän

Tiukkaa vääntöä, mutta jo lähtö tehtävä ennusti sijoitusta, sillä materiaalia EI ollut riittävästi ja näin ollen jouduimme odottelemaan ensimmäiset 5 minuuttia pystymättä tekemään mitään! Muutoin rakentelut meni mainiosti ja varsinkin EA-rasti meni putkeen, 0,2 pistettä vaille täydet!

THa sekoili totaalisesti suunnistuksessa lauantaina, minkä vuoksi yörastille tultiin vasta muiden jälkeen, eikä ennen muita kuten tapana on ollut. Sekoilusta huolimatta ylimääräiset pisterastit löytyi ja tavoiteajassakin pysyttiin, joten molemmista täydet.

Sijoittuminen kaatui lopulta huonoon lukutaitoon, sillä tehtäviä tehtiin jo ennen kuin käskyjä oli kokonaan luettu. Kiinalainen palapeli (4 p) ja eläinten tunnistus (4 p) tehtävät menivät tämän vuoksi nollille, myös yrttitehtävä oli muodostua ylivoimaiseksi ja 4 jaossa olleesta vain 1,2 saatiin kasaan.. (Yrteiksi laskettiin lähes kaikki metsän kasvit, jolloin tehtäväksi jäi vain niiden tunnistaminen ja pussiin noukkiminen).

Näistä kisoista jäi muistoksi myös ohessa oleva kuva, joka löysi tiensä myös Partiolehden kanteen, missä THa AHi kuvaamana fiilistelee yllättävässä raesateessa.

20. Leon Lenkki, 17-18.05.2008, Kangasala, Sauma ei osallistu (kisavartio), Kansalliset kisat

Sarja: Harmaa, VJ MKi, JYl, THa. Perinteikäs Sauma ei osallistu, vaan THa paikka Team Fendarin miehistö vajetta.

Sijoitus: 6, kun taas Kisaveikot hyytyi aikaisen aamuherätyksen vuoksi sijalle 20.. =)

Lenksassa on jotain erilaista, tällä kertaa se oli Suunnistussimulaattori ja aikainen yörastille saapuminen, tosin siitä huolimatta unet jäi tiukkaan 2:teen tuntiin.. Aamuvirkuille tarjottiin 14 lisäpistettä, mutta sen eteen sai tehdä parhaansa 3:n tunnin ajan..

Perinteinen tavoite, Kisaveikkojen lyömisestä toteutui jälleen, koska sällit eivät ole mitn aamuvirkkuja, mutta se ei täysin selitä poikien hyytymistä.

Vaihteeksi tukemassa muita, mutta eiköhän Sauma saada liikenteeseen taas syksyllä, erätaidon SM-kisoihin tai muihin yhtä leppoisiin koitoksiin.. =)

21. Torppa, 03-05.10.2008, Pietarsaari. PP:n järjestämät Syys-SM kisat

Mikään VMV kisavartio ei voinut osallistua, koska ensitset EPP ja KPP olivat vastuullisia järjestäviä piirejä. Sen sijaan kilpailujen turvallisuus oli VMV kisavartioiden jäsenten vastuulla. Tehan johdolla mukana Kisaveikkojen ja Toimenpoikien jäsenet.

22. Kisälli-09, 12-13.09.2009, Kauhajoki/Jurva, Sauma (kisavartio), PP:n syyskisat (ensimmäiset)

Sarja: Harmaa, VJ THa, TLo, KHi (TLo palaa remmiin 19 v tauon jälkeen)

Sijoitus: 1. sija a´ka VOITTO 18,2 pisteen erolla

Osallistuminen oli taas kerran hieman monimutkaista, sillä THa oli aktiivisesti mukana KFOR rauhanturva operaatiossa, mutta sai järjestettyä kisaviikonlopuksi vapaata. VIP kuitenkin meni menojaan ja lopulta päivän viiveella saatiin porukka kasaan ja P-tsto tietoiseksi, että SAUMAkin on taas mukana kuvioissa.

Tällä kertaa hyvä fiilis alkoi lähtötehtävästä, jossa otettiin ”henkinen” yliote Kisaveikoista. Tosin tästä johtuen homma lähti lapasesta melkein heti ja jo ennen 4:s rastia oltiin aivan pihalla keskellä Jurvan kuusikoita. No tästä sisuuntuneena homma lähti uuteen nousuun ja YÖ-rastin väliaikapisteissä oltiin 14,2 pisteen mukavassa johdossa.

Aamulla homma jatkui loistavalla sykkeellä ja EA-rastistakin putoili uskomattoman mukavasti pisteitä, hyvä niin, sillä loukkaantumisen vuoksi 2 päivän väliin jättäneen TLo pois jäämisen myötä muutama rasti meni lopulta täysin penkin alle. Katkerin pettymys oli ”Yritä eres”-kiritaival, missä jouduimme vuorotellen kantamaan toisiamme ja mukana olleita kahta Savotan 906:sta, mutta tulos oli lopulta puhdas 0.

No kaikesta huolimatta makea VOITTO.

23. HELMI 2010 talvikisat, järjestelemässä – Peruttiin heikon osallistujamääärän vuoksi.

24. Leon Lenkki 15-16.05.2010, Keuruu – Jukojärvi, Hämeen partiolaiset

Sauma HAASTAA LPK:n kisavartioista rakkaimmat kilpakumppaninsa, eli Kisaveikot, Toimenpojat ja Team Fendarin myös osallistumaan näihin keväisiin karkeloihin, joissa voidaan samalla ratkoa myös VMV:n sisäinen valtikka – Jäi väliin Saumalta, THa vkl yövuorossa töissä

26. Scout Triathlon Competition 14.08.2010, järjestelemässä

27. HELMI 2011 talvikisat, 05-06.02.2011, Vaasa, PP:n talvikisat – järjestelemässä.

Jälleen mukana järjestämässä kyseisiä kisoja yhdessä VPT:n kanssa mm. THa, EAh, KHi. Samoin kuin kaikki VMV vartiot, sillä järjestelyvastuu oli tällä kertaa yhdessä VPTN kanssa. Tutuiksi tulivat mm. Lähtö ja Yö-rasti.

28. Kartalla, 04.02.2012, Lohtaja (Kokkola), Sauma (kisavartio), PP:n talvikisat

Sarja: Harmaa, VJ THa, JNu, SHi (JMa estynyt, Khi työvuoro, joten uutta verta kehiin)

Sijoitus: 1. sija a’ka VOITTO 6,7 pisteen erolla

Osallistuminen muistutti vaihteeksi perinteistä hässäkkää. THa odotteli työvuoroja, ennen kuin pystyi varmasti sanomaan oman lähtönsä. Lisäksi listojen saavuttua kävi ilmi, että KHi ei pääse töitten vuoksi mukaan ja JMa oli perhekiireiden vuoksi sivussa osallistumisesta. Niinpä tukea haettiin uusista jäsenistä MNu, joka ilmoitti suoraan olevansa valmis lähtöön, jos kuviot muilta osin vain selviävät. Myös Team Fendarin vanhaa tiimiä edustava SHi oli heti mukana kuviossa, joten viimeisenä ilmoittautumispäivänä kaikki oli valmista.

ÄÄRIMMÄINEN sää oli tällä kertaa varmasti kisan vaativin ”osa”, sillä ulkona oli rapea -32 asteen pakkanen kisojen alkaessa. Mutta kuten aiemminkin, kyseessä oli vain varustelu kysymys, joten Sauman tahtia se ei haitannut lainkaan.

Perinteiseen tapaan heti lähtötehtävän pisteissä näytettiin muille mallia ja 4.rastilla olleen suunnistuksen myötä homma repesi jo lähes lopullisiin voittolukemiin. Niukka ”rastivoitto” tuli myös 9.Kieppi nimisellä yhdistetyllä talviturvallisuus/teltan pystytys-rastilla ja selkeä selätys 19.Metsänvartija luonnonpuisto/sääntö-rastilla.

Yllättävimmän ”rastivoiton” toi Hall of Fame niminen Talvi-Olympia kilpailu tietoja testaava rasti. Vaikka perinteinen hiihto onkin ollut pannassa vuosia, ei se tuntunut haittaavan vartion vauhtia tippaakaan, liekö syynä monipuolinen välineistö, sillä Tehalla oli Combi-sukset sns-siteellä(Skating/Classic), Mikolla tunturisukset tellusitein ja Samuelilla mettäsukset vanhoilla kunnon kannantausremmisiteillä.

Säästä johtuen vain päivän mittainen koitos, mutta siitä huolimatta, kuten niin monta kertaa aiemminkin, makea VOITTO.

29. Leon Lenkki 12-13.5.2012, Hämeenlinna

Sauma EI osallisstunut työkiireiden vuoksi.

30. PR-kisat, 05/2012, Vaasa, järjestelmässä – Pyöräile Reilusti-kisat

Tapahtuma peruttiin osallistuja määrän vähyyden vuoksi – VAIN 1 ilmoittautui. (Mahdollisesti syksyllä?)

31. Scout Triathlon Competition 11.08.2012, järjestelemässä

STC on käsite – jos et usko, kysy aiempiin kisoihin osallistuneilta. 12 kisaajan timanttinen koitos! Miesten ULTIMATE pokaalin pokkasi VMVn Samuel HIPPI uudella ennätysajalla ja Naisten pokaali siirtyi AHJOlta VPTn Mira Granlundille.

32. 15-16.09.2012, PP:n syyskisat – PIIRI ei järjestä

33. 06-07.10.2012 SYYSLOMA, Ylöjärvi, Sauma (kisavartio),SM-tason PT-syyskisat

Sarja: Harmaa, VJ Teha, JNu sekä projektitukijäsen AMa. SHi ei päässyt suunnistukisojen vuoksi, EAh oli estynyt töiden vuoksi, KHi ei päässyt vähäisten vapaiden vuoksi, AHi estynyt töiden vuoksi, TLo kieltäytyi polvivamman vuoksi. Pääasia, että Sauma elää ja voi hyvin, sekä haastaa Jäärän, joka osallistuu MSi johtamana samoihin kisoihin.

Sijoitus: Tavoite 10. sakkiin tai vähintään muiden VMV vartioiden sijoitusta parempi tulos. Lopullinen tulos oli 11.sija.

Vaihteeksi siis SM-tason kekkereissä kokeilemassa vauhdin riittävyyttä. Miehistökikkailujen jälkeen homma oli selvä, Mikko hoiti suunnat selviksi, Antti ruuvasi/sahasi/tapitti/pykäsi/sääti, mutta EI tehnyt ruokaa, Teha toimi 906 kanssa kuormajuhtana (rinkalla oli painoa 32 kg 250 g) ja ilmoitti vartion rasteille.

Sää oli jälleen äärimmäinen, mutta tällä kertaa hieman toisella tapaa, sillä vettä satoi lähdöstä maaliin. Sitä siis tuli päivällä, illalla, yöllä, aamulla ja päivällä uudestaan.

Suunnistuspitoisimmat kisat pitkään aikaan ja vain selvästi 1 erittäin huonotehtävä, missä arviointi/arvailu-tehtävä tuntui olevan premminkin rastimiesten hommaa.

Yö-rastilla oltiin SM-tasolla varsin historiallisesti jo 19.01 aikaan, mikä antoi runsaasti aikaa siihen kuuluisaan ”säätämiseen”. Muuten yö meni mainiosti, mutta Teha sekoili yösuunnistuksen nollille.

Yksi kisojen maukkaimpia rasateja oli varmasti Daim-krokantti ”kisakarkin” valmistaminen, mutta harmillisesti sitä ei päästy itse maistamaan ollenkaan.

Paperi tehtävien vastausjärjestelykuviot oli ilahduttavasti mietitty uudellakin tapaa, vaikka perinteisiä kynä ja paperi tehtäviäkin toki oli.

Sään vuoksi kohtalaisen vativat, mutta myös äärettömän vetiset kisat.

34. 09-10.02.2013 Olipa Kerran, Kauhajoki, Sauma (kisavartio), PP:n talvikisat.

Sijoitus:1 sija a’ka VOITTO 9,8 pisteen erolla Metsäveikkojen Jäärään, joka tuli siis toiseksi.

35. Scout Triathlon Competition 09.08.2014, järjestelemässä

STC on käsite – jos et usko, kysy aiempiin kisoihin osallistuneilta. 14 kisaajan timanttinen koitos! Miesten ULTIMATE pokaalin pokkasi VMVn Atte MARTIKAINEN uudella ennätysajalla ja Naisten pokaali siirtyi VPTlta VSPTn Tiina Marttilalle.

36. 13-14.09.2014 Guossán 2014, Kuusamo, Sauma (kisavartio), PP:n syyskisat.

Sarja: Harmaa, VJ THa, SHi ja AMa2 (MNu estynyt syyskiireiden vuoksi)

Sijoitus: 1 sija a’ka VOITTO 8,9 pisteen erolla Oulun Valppaiden Kuukkeliin, joka tuli toiseksi.

37. 12-13.09.2015 TERVE ’15, Liminka, Sauma (kisavartio), PP:n syyskisat.

Sarja: Harmaa, VJ THa, SHI, AMa2.

Sijoitus: 2 sija a’ka Hopea kirvelevällä 4,2 pisteen erolla Kiimingin Virkkujen PHK:n joka otti kultaa.

Onnistuneet kisat muutamaa tylsähköä kynäilyä lukuunottamatta. Pisteiden kertyessä sijoitus vaihtui PHK:n kanssa 4 otteeseen, eli tiukille meni. Lopulta 2 tehtävän pisteiden puuttuessa oltiin samalla sijalla 78,6 pisteellä, mutta lopulta PHK otti voiton, koska Sauman ”FEEL Good” meni teemasta huolimatta BADLY Wrong ja tuloksena oli ainoat NOLLAT koko tulostlistassa.

Toinen heikosti sujunut rasti oli tällä kertaa Sauman perinteisesti vahva aloitus, eli lähtötehtävä. No tästä sisuuntuneena kuitenkin suunnistus rasteista täydet yhdessä ylityksen kanssa. Öisen aherruksen tuloksena oli kohtalaisen hieno kahvakuula, joka täytyi muotoilla joka suuntaan n. 5 cm yli suuresta puukuutiosta ja niin onnistunut Pitaleipä Falafel pyöryköin, ettei vartiolle itselleen jäänyt juurikaan syötävää!

38. 07-08.10.2017 Elämys 2017, Ylläs, Sauma (kisavartio), Kansalliset SYYS SM-kisat.

Sarja: Harmaa, VJ THa, SHi, AMa2.

Sijoitus: 13

Tarinat jäi kirjoittamatta, mutta ELÄMYS oli unohtumaton. Huikeat maisemat ja hienosti järjestetyt kisat. Ainut MUTTA oli EA-rastin tolkuttomaksi venynyt jono, josta voisi melkein kirjoittaa oman kirjansa. Hotellihuoneen siivous lienee hauskin rasti EVER ja Yörastin musakuviot makeisapuineen piirtyi ikuisiksi ajoiksi muistin syövereihin.

Tulevia tapahtumia:

PT-kisat

16.04.2015, Kreivin aikaan, Oulu. Samoajat/Tarpojat, KEvät PT-kisat. Piiri järjestää.

21.05.2016 Repliikki, Riihimäki. Kevät SM-PT-kisat.

28-29.5.2016, Lenksa 2016, Valkeakoski. Kuuleman mukaan myös KISAVEIKOT ovat tulossa?

Muut kisailut

06.08.2016 Scout Triathlon Competition – Vaasa (TH-Team/kisajaos) uinti, fillarointi, juoksu

Yhteensä 28 koitosta, joista 15 mitalisijaa (10 voittoa, 4 hopeaa ja 1 pronssi).